• Projecte "el Xalió"

  Que és el "xalió"?

   

  "Roca de procedència nummulítica, composta de carbonat de calci i argila, fàcilment triturable per l’acció de la calor o de la humitat, dita també marga de Banyoles ".

   

  A l'Alta Garrotxa está ple de terres de xalió. També es diu xalió les terres o camps de poca qualitat. El xalió s'ha format degut al plegament dels pirineus. Els habitants, durant segles, li hem possat noms -topònims-. Amb aquest treball de recerca de la toponímia local intentem recollir poblaments, activitats econòmiques, indrets, orografía… de la nostra terra que, malgrat ser-nos familiars, encara no en coneixem prou bé la seva procedència. Moltes es troben escrites en mapes i documents, d'altres es transmeten de forma oral, algunes s'han transformat o adaptat... recuperer-les és un esforç molt interessant que cal fer de forma col·lectiva, amb la suma de coneixements compartits. Només demanar-vos que sigueu partíceps d’aquesta recerca, tant si es tracta de compartir i ampliar coneixements, com per pura curiositat.

   

  La primera fase del treball serà la recerca de la toponímia local de Tortellà i el seu terme municipal que ens servirà de laboratori de proves.

  Fase 1:

  PROJECTE "EL XALIÓ": Recuperació de la toponímia local de Tortellà

  Get in Touch with Nadia!

  Sign up for a creative consultation
Todos los artículos
×
_strk.push(['Page.didMount', function(){ var scriptTag = document.createElement('script') scriptTag.src = "//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/signup-forms/popup/embed.js" scriptTag.setAttribute('data-dojo-config', "usePlainJson: true, isDebug: false") document.body.appendChild(scriptTag) var loadSignupLoader = setInterval(function() { if (window.require) { require(["mojo/signup-forms/Loader"], function(L) { L.start({"baseUrl":"mc.us16.list-manage.com","uuid":"741df16ac583cddf00d955174","lid":"864cb77dd8"}) }) clearInterval(loadSignupLoader) } }, 500) }])