• Paisatge, toponímia i patrimoni

  Tots i totes tenim una percepció paisatgística del territori, i aquesta percepció ve educada en cada persona per la cultura, l'entorn social, l'aprenentatge al llarg de la vida, l'activitat professional, el lloc on viu i el context polític i econòmic, entre molts altres factors. Alhora que percebem aquest territori, també tenim una clara incidència en les transformacions dels nostres paisatges per mitjà de la nostra activitat diària, sia privada, professional o social. I, aquestes transformacions, les portem fent dels dels inicis dels temps.

   

  El paistage de l'Alta Garrotxa -si sabem interpretar-lo correctament- és un valor en sentit estricte i universal, element fonamental que tenim per poder estudiar el nostre passat i encarar el futur. Aquesta recerca de la memòria històrica i/o popular és una base per apendre a "llegir" el paisatge, intentar datar i entendre la distribució dels pobles, els masos, els camps, els camins, les vies de comunicació, les fonts i les sèquies, el molí, el forn de calç, els edificis religiosos... ho fem a través de recuperar la toponímia, moltes vegades oral, conèixer les formes de vida, les seves festes i aplecs, costums i creences. La conjunció dels elements ens permet apropar-nos al patrimoni d'una terra, a la manera de ser de la ciutadania com a dipositària o titular i l'educació com a clau que ha de permetre accedir plenament a la capacitació i la forja de valors.

   

  "Paisatge, toponímia i patrimoni a l'Alta Garrotxa" és un projecte cultural obert, comunitari, dinàmic i flexible; on s'hi pretén capacitar a les entitats culturals, administracions i persones individuals a la recuperació de la memòria popular, construcció de la identitat col·lectiva i planificar el devenir de la comunitat.

  Objectius:

  1. Recuperació de la memòria històrica. "Una mirada popular i comunitària".
  2. Valorització del patrimoni cultural i fomentar el sentit de pertenença a una comunitat.
  3. Dinamitzar entitats, associacions, administració i perones.

  Llista del diferents projectes a participar:

  Projecte "el Xalió"

  A través de la recuperació de la TOPONÍMIA LOCAL reconstruïm la memòria col·lectiva. Ajuda'ns a trobar noms de carrers, motius de les cases i masies, fonts, camps, camins, oratoris, esglésies, paratges...

  Vols participar?

  Enviem mail: lalbertverges@gmail.com

  Punts oberts a treballar: -falta concretar- i obert a col·laboracions

  • Els primers habitants
  • Orígens medievals del paisatge -sagreres, masies, castells i monestirs-
  • Les esglésies romàniques coronen les valls
  • Masies, camins i camps
  • El paper del senyor -fortificacions i punts de guaita-
  • L’aigua un bé que cal aprofitar
  • El bosc, una font de recursos
  • La Família i la vida quotidiana
  • Festes, costums i creences 
  • Mercats i fires
  • L’aplec i els músics
  • Els pobles i el seu urbanisme
  • La transformació del paisatge
  • El futur ens espera
 • Xafardeja

 • Botiga

  Els Trabucaires
  24.00
  Els trabucaires van ser guerrillers carlins que, un cop acabada la Primera Guerra Carlina, no van acceptar la derrota i van continuar la lluita, principalment per la muntanya i amb el trabuc a la mà; d'aquí el seu nom. Autor del llibre: Josep Vilar i Vergés.
  Cantidad
  Próximamente
  L'antic terme de Bassegoda
  15.00
  SITUACIÓ: -Bassegoda -Corsavell -Lliurona -Pincaró -Ribelles -Sous ENTORN NATURAL:-Geologia i hidrografia -Clima -Fauna -Flora i vegetació SÍNTESI HISTÒRICA I ECONÒMICA: -Història -Economia -Població: PATRIMONI CULTURAL -Arqueologia -Arquitectura religiosa -Arquitectura militar -Arquitectura civil i popular -Art i patrimoni artístic -Cultura popular -Personatges ITINERARIS: -Itinerari 1. Ruta en BTT: Creu del Caritg-Albanyà-creu del Caritg -Itinerari 2. Ascens al cim del Bassegoda des de Can Nou -Itinerari 3. El naixement de la Muga -Itinerari 4. Corral de l'Abat-monestir de Sant Llorenç de So
  Cantidad
  Próximamente
  Albanyà i Bassegoda
  22.00
  Autors:
  CARRERES I ROS, Joan
  VILAR I VERGÉS, Josep

  Quaderns de la Revista de Girona
  Any de publicació:2018

  Número pàgines: 96
  ISBN: 978-84-15808-65-7
  Número: 194

  Cantidad
  Próximamente
  L'Avi Siset. La historia d'un home i d'una canço que ha marcat una generació. Va néixer a Tortellà.
  10.00
  Durant la seva vellesa, en Narcís Llansa es trobava amb un jove Lluís Llach quan anava a pescar vora el riu, amb qui intercanviava la seva percepció del món i amb qui compartia el seu amor per la terra. Aquest llibre explica la història darrere de l’avi Siset de L’estaca. La història d’en Siset, lluny de cap estridència, amaga, però, una heroïcitat que sovint ens passa desapercebuda: la dels qui envelleixen en un món que saben injust, però al qual no han deixat mai d’estimar.
  Cantidad
  Próximamente
  La Mare de Déu del Mont
  15.00

  Detalles del producto
  Tapa blanda
  Editor: DIPUTACION GERONA (10 de noviembre de 2010)
  Idioma: Español
  ISBN-10: 8496747646
  ISBN-13: 978-8496747647
  Cantidad
  Próximamente
  Alta Garrotxa, mapa excursionista. Escala 1:25.000. Editorial Alpina
  13.00
  Alta Garrotxa, mapa excursionista. Escala 1:25.000. Editorial Alpina. Mapa – Mapa doblado, 5 may 2015
  Cantidad
  Próximamente
  GUARIR amb plantes remeieres
  28.00
  En aquest llibre, que tracta sobre plantes medicinals del nostre entorn (comarca de la Garrotxa, Catalunya), aneu trobant una recopilació d'usos populars, coneixements ancestrals, testimoniatges comuns, etc. que s'ha transmès al llarg de generacions. El llibre recull el traspàs de coneixement entre àvies, mares i filles tenint com a base el coneixement de les herbes medicinals i la seva aplicació pràctica en el dia a dia. El llibre no es recolça en teories científiques ni acadèmiques sinó amb l'eperiència i un llenguatge planer.
  Cantidad
  Próximamente
Todos los artículos
×
_strk.push(['Page.didMount', function(){ var scriptTag = document.createElement('script') scriptTag.src = "//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/signup-forms/popup/embed.js" scriptTag.setAttribute('data-dojo-config', "usePlainJson: true, isDebug: false") document.body.appendChild(scriptTag) var loadSignupLoader = setInterval(function() { if (window.require) { require(["mojo/signup-forms/Loader"], function(L) { L.start({"baseUrl":"mc.us16.list-manage.com","uuid":"741df16ac583cddf00d955174","lid":"864cb77dd8"}) }) clearInterval(loadSignupLoader) } }, 500) }])