• Costums

  Cultura popular i tradicions de l'Alta Garrotxa

  Un món més industrial i tecnològic ha arribat per quedar-se; i, en certa manera, contribuint a l'abandó del món rural. L'Alta Garrotxa és una terra aspra, insòspita, esquinçada, de mal trepitjar, pagesívola, rural i poblada de gent comú.

  Pels volts de la dècada dels anys 1960 la crisi del carbó revifa el reclam de noves oportunitats, de millors condicions de vida, de noves comuditats, lluny d'aquest paisatge. Van baixar de les valls altes, de Ribelles, de Bassegoda, de LLiurona, dels veïnats de Monars, de Talaixà, de Bolós i Salarça, d'Entreperes, de Riu, de Pincaró... molts es van aturar als pobles de la vall del Fluvià, la gran plana de l'Empordà, de Banyoles, del Roselló o del Vallespir. Un munt de gent van carregar les carretes amb roba, matalassos, olles i paelles, eines, pollastres i conills... s'emportaren tot lo que tenien a mà, també s'endugeren amb ells costums i tradicions, moltes orals, que havien perdurat durant segles. La cultura popular és una cultura viva, engendrada per respondre a necessitats de la pròpia gent que la fa seva. Per aquest motiu, "COSTUMS", intenta perservar-la, estudir-la, recollir-la... és una mena de costumari de l'Alta Garrotxa.

  Aquest costumari recupera de l'oblit algunes de les festes, tradicions i llegendes del folklòre o d'arrels etnològiques de la terra aspra, en una mena de revista, recull informatiu trimestral. I s'hi tracten, entre d'altres, diverses tradicions populars, festes i aplecs, llegendes, balls, rituals i supersticions, conçoners i corrandes, fets històrics, toponímia i, per suposat, molts mots dits de manera diferent.

  Avui, l'Alta Garrotxa, és un espai natural arraconat, poc poblat i força transitat per excursionistes, escaladors, ciclistes, neo-rurals i vells nostàlgics. Diuen, que qui vé, per primera vegada, a l'Alta Garrotxa en queda enamorat per sempre més. Mantenir viu els rècords amb les noves expressions populars fa que aquest paratge sigui únic i diferent. Fem-ho entre tots! 

 • De Tortellà al Mont

  El dia 5 de maig de 2018 té lloc la Iª caminada de romeus de Tortellà al Mont.

   

  Recull d'informació.

Todos los artículos
×
_strk.push(['Page.didMount', function(){ var scriptTag = document.createElement('script') scriptTag.src = "//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/signup-forms/popup/embed.js" scriptTag.setAttribute('data-dojo-config', "usePlainJson: true, isDebug: false") document.body.appendChild(scriptTag) var loadSignupLoader = setInterval(function() { if (window.require) { require(["mojo/signup-forms/Loader"], function(L) { L.start({"baseUrl":"mc.us16.list-manage.com","uuid":"741df16ac583cddf00d955174","lid":"864cb77dd8"}) }) clearInterval(loadSignupLoader) } }, 500) }])