Return to site

#retratus amb el mòbil

· fotografia,Alta Garrotxa

Us donc algún consell bàsic i fàcil per optimitzar les imatges que obteniu cada dia amb el telèfon.

Albert Vergés Sarola | Tortellà 07/09/2018

Quan alguna vegada he conversat amb un fotògraf sobre com fer fotografies amb el mòbil, la seva resposta, quasi sempre, ha sigut la mateixa: "millor fer-les amb una càmera reflex".

Jo opino d'aquesta mateixa forma (no sense la meva càmera), fins que li vaig donar una oportunitat a la càmera de la meva smartphone. És possible que em doni menys qualitat d'imatge, és cert. Però també em dóna certa llibertat i espontaneïtat que, de vegades, és impossible d'aconseguir amb una càmera de fotos normal. Vols donar-li una oportunitat? Aconseguir millors imatges amb la teva smartphone? Segueix llegint!

Oblida't que fas #retratus amb un Mòbil

Al moment en el qual necessites prendre una foto i l'única cosa que tens és el teu telèfon mòbil, oblida't que el que tens és un "smartphone": és una càmera. La càmera que tens a mà. No pensis que la teva fotografia "valdrà menys" pel fet d'haver-la realitzat amb un mòbil. Per aconseguir imatges veritablement bones amb un "smartphone", el primer que has de fer és prendre-t'ho de debò.

Plantejar-te la situació com si anessis a fer la millor foto de la teva vida amb la millor càmera del mercat: pensa què vols aconseguir amb la imatge, què vols explicar. Busca la millor composició (segueix les normes o trenca-les segons t'interessi), acosta't o allunya't per aconseguir-ho (fuig rotundament, del zoom digital. L'única cosa que aconseguiràs amb ell serà perdre -encara més- qualitat d'imatge). I parlant de la qualitat d'imatge: és cert, potser la càmera del teu mòbil no tingui la millor definició del món. Però, a cas no val més la pena poder capturar aquesta imatge que et crida l'atenció que deixar de fer-la per "no tenir una càmera decent"?. Si l'única cosa que tens és la càmera del mòbil, llavors la càmera del mòbil serà la millor càmera del món. Aprofita-la.

Les fotografies de paisatges són molt presents a les xarxes socials / @adriancanolo

Aprofita, també, les seves Característiques

És un aparell petit, lleuger, silenciós i molt discret. A més, pots manipular-ho amb una sola mà (encara que el recomanable sigui agarrar-ho sempre amb les dues mans, per tenir més estabilitat). És cert que hi ha moltes càmeres compactes del mercat que compleixen amb totes aquestes característiques, però hi ha alguna cosa que és 100% terreny "smartphone": si et pares enmig del carrer a mirar el teu telèfon mòbil, ningú es fixarà en tu.

Ningú sabrà si estàs llegint un missatge important o estàs fent una foto. Si tens el do de la discreció, pots fer fotografies molt bones sense que ningú s'adoni (acorda't, això sí, de silenciar el telèfon o de, almenys, llevar el soroll de obturador que solen fer quan es realitza la fotografia i, sobretot, d'apagar el flaix!). Aprofita totes aquestes característiques pròpies de la càmera que tens a les mans, segur que hi ha fotos que només podries fer-les amb la discreció que et dóna un telèfon mòbil.

Ràpid accès a la Càmera

Totalment necessari: si pots tenir la càmera de fotos a només un clic, bé. Si pots accedir a ella fins i tot amb el telèfon bloquejat, encara millor. El fet de tenir un ràpid accés a la funció de la càmera, et serà molt útil quan el més mínim retard pugui impedir-te prendre aquella foto que volies fer. Tenim clar que el fet d'usar la càmera del "smartphone" està bé, entre unes altres, per la immediatesa de disposar d'un "equip fotogràfic" quan ho necessitis. Si tens la càmera amagada entre menús i altres aplicacions... On està la immediatesa?

 

Lo Bo, si és Simple; Dues vegades Bo.

Aquesta és una altra de les característiques de fer fotos amb el telèfon mòbil: tot ha de ser molt simple. Si estàs acostumat a disparar en manual o semiautomàtic amb una càmera réflex, el fet d'utilitzar la càmera del telèfon mòbil pot portar-te a la desesperació doncs, encara que existeixen aplicacions per poder controlar una miqueta més el procés de disparar, en la majoria dels casos tot (o gairebé tot) està totalment automatitzat.

Això pot ser un desavantatge però, i si ho utilitzem com a avantatge? Intenta simplificar el fet de fer fotos. Aquesta pot ser una altra manera d'experimentar la fotografia: preocupant-te, només, de la composició, el moment o el lloc en el qual prendre la imatge.

Intenta conèixer la càmera que utilitzes.

Un dels últims consells per fer millors fotos amb un telèfon mòbil, però dels més importants. Totalment imprescindible conèixer l'equip amb el qual vas a treballar: com reacciona a situacions lumíniques complicades, quant triga a prendre una fotografia, com funciona el flaix...

Relacionat amb això: aprèn, també, a controlar l'exposició i l'enfocament. La majoria de smartphones amb pantalla tàctil permeten fer-ho tocant directament la zona que ens interessa. També existeixen aplicacions que et permeten ampliar les opcions de control.

Sigui com sigui, és molt important que t'asseguris que la imatge estigui ben enfocada i exposada, doncs dau al petit rang dinàmic que solen tenir aquestes càmeres i a la definició de les imatges que s'aconsegueix amb elles, un petit detall com sobreexpossar la fotografia pot portar a perdre la imatge completament.

Un altre element que hauries de tenir controlat de la càmera de la teu "smartphone" és el seu disparador. Dispara tocant la pantalla? O té un botó físic per fer-ho? Quin de les dues opcions és millor? La veritat és que ambdues tenen avantatges i desavantatges: mentre que disparar tocant la pantalla pot reduir la possibilitat que la imatge resulti trepidada (el moviment que faràs en disparar "" és menor), el fet de poder disparar amb un botó físic t'ajudarà a tenir ben agarrada la càmera, alguna cosa molt important a l'hora de fer fotos, sigui amb una réflex o amb un telèfon mòbil. Si el teu telèfon permet la configuració del disparador, prova les dues opcions, a veure quin va millor amb la teva forma de disparar o quin t'és més còmoda.

Parcs, boscos i paratges naturals queden molt millor si introduïm alguns trucs /

@adriancanolo​

I Després de Disparar la Foto... el Retoc. Properament nou post!

Quin tipus de fotografies fas?

Coneixes l'Alta Garrotxa?

tens fotos?

Posa't en contacte i compartim!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly