Volver al sitio

Les Teixedes de l'Alta Garrotxa (1)

· Teixeda,Natura,Alta Garrotxa
Presentació

Les teixedes són boscos formats principalment per una antiga conífera, el teix, en perill de desaparició el continent europeu. Per aquesta raó, és un hàbitat de conservació prioritària a la UE Hàbitat 9580 * Boscos mediterranis de Taxus baccata. El teix (Taxus baccata) és un arbre emblemàtic, un dels més longeu del món, amb un gran valor com a patrimoni cultural, natural i científic.

Es un hàbitat emblemàtic, paisatgísticament únic, preciós i llegendari.

Les teixedes són molt rares arreu de la seva distribució europea. Els arbres més moderns com els pins, alzines i fajos les han relegat a las bagues i barrancs de les muntanyes calcàries després de la última Glaciació.

Són un hàbitat molt vulnerable, que pot desaparèixer. Està en regressió al sud-oest d’Europa. La seva conservació es veu encara més compromesa en el context de canvi climàtic (increment de la temperatura de la Terra) amb el consegüent major risc d’incendis.

A causa de la seva bellesa, valor científic i ecològic i interès de conservació, diferents entitats catalanes han decidit emprendre mesures per preservar les últimes teixedes catalanes. Aquest és l’ànima i el motiu del projecte "Life Taxus". El seu àmbit d’actuació és Catalunya, amb tres espais naturals protagonistes: les serres de Cardó i Llaberia, al bosc de Poblet i a l’Alta Garrotxa. A més, el projecte Taxus vol aprofitar la protecció de les teixedes, com paraigües per a la protecció i divulgació del patrimoni natural i cultural mediterrani.

Jordi Camprodon i Pere Casals

Coordinadors

Informació recollida: http://www.taxus.cat

Zona d’actuació: Alta Garrotxa

Alta Garrotxa

ZEC ES5120001 Alta Garrotxa – Massís de les Salines

A l’Alta Garrotxa hi ha tres teixedes ben definides, totes de titularitat privada:

  • Teixeda de Miseclòs
  • Teixeda de l’Orri
  • Teixeda de Llongarriu

En totes elles es distingeix una zona d’alta densitat de teixos, amb un mínim del 30% de recobriment i zones perifèriques més clares.

Foto: Teix del Torrent de l'Orri.

Todos los artículos
×

Ya está casi listo...

Te enviamos un correo. ¡Por favor haz clic en el enlace del correo para confirmar tu suscripción!

AceptarSuscripciones impulsadas por Strikingly