La xiruca -nom comercial "Chiruca"- fou un calçat creat a Tortellà, cap als anys cinquanta, pels germans Fontfreda; era una bota de camp amb sola de goma per fora i de cànem per dins, i empenya flonja; es distingia per la vulcanització de la sola de les espardenyes.

Les periodistes Elisenda Rovira i Roser Reyner - tortellanenca d'adopció -, han escrit un article sobre la Xiruca publicat aquest desembre del 2017 a la revista SÀPIENS - http://www.sapiens.cat -

La revista Sàpiens la podeu trobar a Cal Cabasset

Carrer de França, 8, 17853 Tortellà, Girona

Alguns apunts mès:

Emprades sobretot en treballs agrícoles i industrials i en l'excursionisme, el nom prové de la marca registrada "Chiruca", modificació de la sabata amb sola de goma que l’empresari Esteve Fontfreda començà a fabricar a Tortellà (Garrotxa) els anys vint a partir d'espardenyes tradicionals d’espart. Després de la Guerra Civil Espanyola, els anys quaranta la direcció de l’empresa passà als seus fills Joan i Lluís Fontfreda Castañer, els quals perfeccionaren el calçat, convertint-lo en una bota de lona amb sola vulcanitzada inicialment procedent de pneumàtics, i el qual van registrar amb el nom de Chiruca, diminutiu de Mercè (nom de la seva mare) en gallec. La bota Chiruca aconseguí, gràcies al seu baix cost, resistència i funcionalitat, una difusió extraordinària els anys seixanta i setanta (amb prop de tretze milions de parells venuts), i esdevingué especialment popular entre els excursionistes. La fàbrica de la xiruca de Tortellà és va tancar definitivament el 17 de maig de 1883 deixant una forta preocupació al poble que durant més de 4 dècades va dependre de la seva producció. El 1986 l’empresa vengué la llicència de fabricació i la marca a una empresa de la Rioja, que la modernitzà.

Lletra de la cançó: "Vella Xiruca"

 

Vella xiruca,
quantes hores passades,
quanta alegria
fas reviure al meu cor,
quantes cançons
al teu compàs
foren cantades
no en resta cap record.

Pujant les muntanyes blanques de neu,
fent ruta vers el cel blau
m'has fet descobrir
la joia del bon temps
i assaborir la pau.

Foto de la nova "Chiruca"

Si has llegit fins aquí i t'ha agradat, et convidem a clicar m'agrada al Facebook de #ViuAltaGarrotxa. Si vols deixar un comentari a peu de pàgina.

Todos los artículos
×

Ya está casi listo...

Te enviamos un correo. ¡Por favor haz clic en el enlace del correo para confirmar tu suscripción!

AceptarSuscripciones impulsadas por Strikingly