· Fortificació,carlins i liberals,Alta Garrotxa

La Torre de Canadell és una senzilla fortificació construïda dins del terme del mas Canadell, bastida durant les guerres carlines – en les quals serví de fortificació – situada a l’extrem de la serra de Vivers. Des d’aquest punt es domina tota la plana de la Garrotxa fins a Besalú, les valls d’Olot, Begudà, la Vall de Bianya i Castellar de la Muntanya. És un edifici quadrat de quatre pisos i terrat, amb espitlleres per les quatre cares. Antigament estava envoltada per una muralla, formant tot un conjunt militar. Encara avui les restes que són fàcilment recognoscibles. La torre fou construïda per obrers de Sant Joan les Fonts, obligats pels carlins. Fou un punt de vigilància del general Savalls.

A dia d'avui, dissabte 29 d'abril de 2017, es troba malmesa parcialment; només continuen dretes les parets exteriors que feien de façanes. El sostre i el paviments dels pisos s'han esfondrat. S'hi pot accedir de forma lliure i és de fàcil accés.

Descripció

Ubicada al puig de Canadell (Serra de Vivers). És de base quadrada, bastida amb pedra sense escairar i les obertures van ser fetes amb rajols. Va disposar de baixos, amb un possible empostissat en el terra. Té una filera de set espieres a cada costat, excepte a la façana sud, on s’hi va obrir la porta d’entrada, protegida per dues espitlleres per banda. El primer pis tenia originàriament el terra de fusta, sostingut per bigues també de fusta. En el centre de cada costat hi ha una gran obertura de rajols i dues espitlleres per banda. El segon pis va disposar, possiblement, d’una llar de foc. Una filera d’espitlleres a les quatre cares, que es repeteixen en el tercer pis, defensaven aquest petit fortí. Va disposar de cisterna, que encara es conserva en la façana de llevant. Tot el conjunt estava voltat per uns murs de més d’un metre i mig de gruix...

Dades bàsiques

Nom: Torre de Canadell

Tipus:      torre 

Construït: Segle XIX

Característiques

Estil: Castell

Construït: Segle XIX

Ubicació

Municipi: Sant Joan les Fonts

Comarca: Garrotxa

Coordenades

Bé cultural d’interés nacional

Declaració: 05/05/1949

Identificat: BCIN: 1480-MH / BIC: RI-51-0006085 / IPAC:1674

Carlinades: El "Far West" a la catalana Jaume Grau

Els carlins van aglutinar en el seu moment sectors diversos de la societat catalana empesos, uns, pel descontent amb les noves formes de poder polític i, els altres, per la desesperació de veure’s en la misèria o en la ruïna a causa del progrés. I és en aquest context que les tres guerres civils que van protagonitzar els carlins durant el segle XIX constitueixen un fet de primera magnitud per entendre la història del nostre país. Els carlins i les guerres que van provocar constitueixen un fet molt complex i divers que va molt més enllà d’un simple conflicte dinàstic. El moviment carlí a Catalunya tampoc no s’explica únicament com un simple moviment de forces reaccionàries que s’oposaven als corrents liberals, a l’estil d’altres moviments legitimistes de l’Europa del segle XIX. Els carlins són això i també, a Catalunya, un moviment popular i social que sorgeix com a oposició a un corrent imparable de canvi protagonitzat pel progrés tecnològic, el sorgiment del capitalisme industrial, l’arraconament dels vells models de producció, el capgirament de les velles estructures de poder. I al costat de tot això, hi ha un fenomen que no es pot ignorar: la catalanitat del moviment. Els carlins també representen la reacció davant d’un govern central que es veu com a estrany, d’uns impostos abusius que no es volen satisfer, d’un sistema de quintes que arruïna les famílies.

Editat per: Enric Calpena

T'aconsello la següent ruta a peu:

Autor del post:

Albert Vergés Sarola ·

Contacte: +34 606026318 - lalbertverges@gmail.com - http://www.viualtagarrotxa.cat

Explica'ns les teves impressions en els comentaris del post, m'ajudaràs a millorar-lo!

Comparteix a les xarxes socials:

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly