Volver al sitio

la Calma, el petit balcó.

· Senderisme,Alta Garrotxa,Natura,Turisme,senderisme

Dificultat tècnica: Moderat

Temps emprat: 4 h 30'

Recorregut: 17,41 km

Desnivell: 791 m.

Tipus: Circular

En aquesta ruta pujarem als dos pics més simbòlics de l'entorn de Tortellà, Montoriol i la Calma. La primera part és fer camí ascendent per la cara sud-oest de Montoriol on trobarem l'oratori de Sant Jordi -terme de Sales de Llierca-. pujant de la Guilla, lleixes de la cinglera -sobre el pujant de la Guilla, planers de la Calma i, al capdemunt, la Cauma de 1.117 m. d'alçada respecte al nivell del mar. En total farem uns 800 m. de desnivell. 

La Calma no és una muntanya alta ni tampoc un cim concorregut com potser el Mont, Comanegra, Puig de Bassegoda o el Talló. L'encant de la Calma és la vista panoràmica sota els peus i sobre la vall del Fluvià, des de Banyoles fins a Olot, allargant-se a la dreta cap a Sadernes i Sant Grau, als fons el Bestracà, Montmajor i Montpetit. Darrera, a cara nord, l'esguard de les cingleres de Guitarriu i el Puig de Bassegoda.

La baixada la farem per la cara nord-oest de la Calma, direcció a l'església romànica de sant Grau d'Entreperes. Un cop visitada agafarem el camí de retorn cap a Tortellà aquest camí és anomenat el "camí dels Valencians".

L'origen de la paraula <Montoriol> respon, segurament, al nom de Mont d'Oriol o Mont Oriol.

Oriol de Tortellà fou un noble feudal, segurament laic, vassall i amic dels comtes de Besalú. L'any 957 era senyor de Tortellà, Cabissó, Sadernes, Llorona, Argelaguer,... i un dels cavallers més importants del jove comtat de Besalú.

L'importància de la família Tortellà i la figura d'Oriol, segurament influeix en posar nom a la muntanya, ja comunal i depenen de la sagrera de Tortellà.

La paraula <calma> és d'origen celta, junt amb altres toponímies de la zona eren compartides amb altres llengües romàniques. Algunes d'aquestes paraules ja existien en llatí com a préstecs procedents de les parles cèltiques, generalment del galaic, mentre que d'altres van ser rebudes procedents d'altres idiomes, segurament celtibèric.

 

Definició del Mot:

Calm o calma. 'Altiplanície', 'plana alterosa i aglevada dalt d'una muntanya'. Mot estès pel nord de Catalunya, tot Occitània, domini franco-provençal, Franc Comtat i Borgonya. Provinent d'una base KALMIS, de l'arrel indoeuropea KEL- 'cobrir, cobricelar, cofar, emmantellar'.

Joan Coromines. 

Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana.

Volum II. Barcelona: Curial, 1980, p. 437-440.

Com arribar a Tortellà:

Per començar la ruta la millor opció es aparcar el cotxe a l'avinguda de la Diputació i apropar-se a peu a la plaça Mercat de Tortellà. Veure Mapa. AQUÍ

(Aeroport de Barcelona 150Km - Aeroport de Perpignan 90Km - Aeropuert de Girona 50Km)

Allotjament recomenat a Tortellà: Cala Lola - Aquí

Sortida i arribada: a Tortellà (ruta circular).

Un cop arribats a Tortellà anirem a la plaça Mercat, davant la façana de l'església d'estil neoclàssica -Santa Maria de Tortellà-.

0 h. Sortim de la plaça Mercat de Tortellà direcció cap al carrer de França per seguir cap al "casino" amunt fins arribar a l'edifici de la Llar d'Infants i l'oratori.

0 h. 5 ' Oratori de Sant Antoni. Travessem la carretera per continuar un camí asfaltat cap a la Sínia -masia restaurada-. Aquest camí ens portarà fins a la pedrera dels Comuns.

Foto any 2016: Pedrera del Comuns a Tortellà a peu de la muntanya de Monturiol. A finals del 2017 s'inicia treballs de restauració amb criteris medioambientals.

0 h 25" Pedrera dels Comuns: Mentre ens acostem a la pedrera dels Comuns, veurem, que hi ha senyalització groga de la xarxa de camins d'itinerànnia que agafarem com a bona per arribar a l'oratori de Sant Jordi. Arribats a la pedrera agafarem la part dreta a la recerca del corriol que s'enfila muntanya de Monturiol amunt. Per trobar el corriol cal parar una mica d'atenció, a l'esquerra queda la pedrera, davant la cinglera de les Baumes i a mà dreta ens queda l'espai utilitzat per l'associació Poligaris, tir amb arc. El corriol s'inicia per la part nord -per sobre- dels Poligaris i en el primer tram de corriol trobarem senyalitació que utilitzen per fer puntaria amb l'arc. On avui hi han el Poligaris, antigament, s'hi ubicava un camp de tir.

0 h 50" Collet de Monturiol: El corriol té durada d'uns 30 minuts, tot pujada amunt, fins trobar el collet de Muntoriol -just darrera del cim, cara nord-. En el collet en forma de "C" aplanada hi ha l'opció d'agafar a mà dreta: anirem a veure l'oratori de Sant Jordi (opció recomenable). És tradició que la gent de Sales de Llierca per Sant Jordi hi portin una ofrena. Si es vol continuar la ruta, sense passar per l'oratori, cal girar 90º a mà esquerra i continuar recte, sense desviar-nos, anirem de ple al pujant de la Guilla.

*** Nota: Un pèl abans d'encarar-nos davant del pujant de la Guilla, a mà dreta, surt un camí fresat que ens portaria fins a l'església romànica de Sant Miquel de Monteia. No l'agafarem!

Foto any 2016: Oratori de Sant Jordi a Monturiol, terme de Sales de LLierca.

Foto any 2017: Vista des del pujant de la Guilla. Situat entre el collet de Montoriol i els planers de la Cauma.

1 h 10" Pujant de la Guilla: el pujant de la Guilla s'enfila enmig de la cinglera. Té forma de graonat mal escapiat. Pel mig hi ha alguna clariana que ens deixarà allargar la vista per contemplar l'entorn. Al capdemunt del pujant ens espera una vista formidable, la vall del Fluvià. Aquí deixarem les marques grogues d'itinerànnia que ens han acompanyat -aquestes ens portarien a la creu de la Ripolla i Montsipòsit-. Seguim el camí que sinuosament i enmig dels boixos progressa amunt fins que planejarem per trobar un camí troncal -camí del plans de la Calma a l'església de Sant Miquel de Monteia-. Continuem a l'esquerra direcció a la Calma.

Foto desembre de 2017: Colla de la Guilla celebrant sant Silvestre.

1 h 30' la Cauma (1.05 m.): el cim té una forma arrodonida com de memella amb una senyal geodèsica de l'Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) al bell mig. A l'extrem oest del cim es troba destapada i davant nostre s'obre el petit balcó de la Calma, les vistes a la vall del Fluvià, el veïnat de d'Entreperes, Sadernes, Santa Bárbara de Pruneres, Bestracà... lloc perfecte per fer una queixelada.

Enigma:

 

Des de dalt de la Cauma, quantes esglésies romàniques podem veure?

 

*** deixeu el vostre comentari a la part inferior del post.

Foto any 2016: Al capdemunt de la Cauma. Sota veiem Sant Grau d'Entreperes i al fons Sadernes. A mà esquerra el Montmajor, al mig el Bestracà.

1 h 45' coll de Jou: descendim de la Calma -punt més alt de la caminada- de forma enpinada per la vessant nord-oest i arribem a coll de Jou. La baixada cal certa precaució, sobretot quant hi ha mullena. Un cop trobats a coll de Jou anirem a l'esquerra corriol avall cap a Sant Grau d'Entreperes.

2 h 30' Sant Grau d'Entreperes: el corriol que baixa des de coll de Jou arriba a l'Església de Sant Grau d'Entreperes, no té pèrdua. Antigament l'església s'anomenava Santa Maria d'Entreperes. És un edifici romànica al municipi de Sales de Llierca (Garrotxa) catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. La referència documental més antiga fins ara coneguda de l'església de Sant Grau data de l'any 1265, on apareix esmentada com "Sancte Marie de Intraperiis", denominació que es repeteix el 1362. En temps del bisbe de Girona, Josep de Taverner i d'Ardena, el temple era un sufragani de la parròquia de Santa Cecília de Sadernes. A principis del segle -XXI- es va iniciar la rehabilitació deixant l'edifici en molt bones condicions. 

Foto any 2012: Sant Grau d'Entreperes

3 h 00' Camí dels Valencians: al capdevall de la carretera sense asfaltar trobem l'inici del camí dels Valencians que ens portarà de retorn a Tortellà. És un camí lleugerament descendent i que es fa bé! en cosa d'una hora i mig s'arriba al poble. Pel camí trobarem la font Espanyola, la marca de les tres creus -punt d'intersecció de 3 parròquies (Sadernes, Tortellà i Sales)-, la creu de la Ripolla, el clot de l'infern i arribem a la pedrera dels comuns.

4 h 30' Tortellà: Arribada a davant de l'església de Santa Maria de Tortellà.

Explica'ns més coses... escriu a comentaris, ens ajudaràs a millorar l'espai: #ViuAltaGarrotxa!

Comparteix a les xarxes socials:

Todos los artículos
×

Ya está casi listo...

Te enviamos un correo. ¡Por favor haz clic en el enlace del correo para confirmar tu suscripción!

AceptarSuscripciones impulsadas por Strikingly