• Aeròdrom 3110 Tortellà

  La petita història de l'aeròdrom militar republicà de Tortellà (1936 - 1939).

   

  El projecte aeròdrom 3110 neix amb la idea de fomentar interès pel patrimoni històric que la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) ens ha deixat. Darrere de les restes arqueològuiques de l'obra civil del camp d’aviació de Tapioles, que un dia van servir en un context de guerra, s’hi amaguen les vides, anècdotes dels veïns de Tortellà, Argelaguer, Montagut i Sant Jaume de LLierca; així com les experiències d’aquells qui van ser mecànics, pilots, soldats o dels qui, senzillament, van participar en la construcció i funcionament del camp. Per saber cal preguntar-se i ens cal fer memòria.

   

  És per això, que el camp d'aviació de Tapioles ha de ser considerat patrimoni històric. Un patrimoni que, per contra, ens ajuda a entendre, recordar i cusí un fil històric militar, tal com ja fa molts d’anys que es fa en països com França o el Regne Unit.

   

  Però l’estudi d’aquest camp d’aviació, individualment, mai ens permetria entendre el context històric en què va ser habilitat. Per tant, volem que aquest espai es converteixi en un punt de referència per estudiar la resta d’emplaçaments històrics que van tenir un paper rellevant a la defensa de la costa empordanesa durant la contesa. És per això que també farem recerca sobre altres elements com bateries de costa, búnquers, entre d’altres. D’aquesta manera, els pobles propers a l’emplaçament de l’aeròdrom estaran de sort, disposaran d’un notable atractiu turístic, fàcilment accessible, i un punt de partida de diverses rutes per la zona.

  Per portar a terme els objectius explicats, el primer pas és l’elaboració de publicacions sobre els camps d’aviació i la costa, en general, que siguin entenedores, però que, per contra, tractin el tema adequadament. No obstant això, és fonamental que les obres que es publiquin siguin de qualitat així com innovadores, que la veritable recerca històrica avanci.

  Un cop feta aquesta feina, també és fonamental que es generin activitats culturals, especialment dins l’àmbit educatiu. El projecte aeròdrom 318 neix també amb la idea de fer més pròxim allò que pot semblar tan abstracte en una aula escolar i pensem que seria interessant que es poguessin dur a terme visites escolars a l’aeròdrom o activitats a les mateixes escoles sobre el tema que tractem. També és important la realització de xerrades i conferències en diferents àmbits i formats.

  Finalment, pensem que aquesta feina no tindria cap mena de sentit si no s’aconsegueix que la població local s’involucri en el projecte. Durant els darreres anys, estem veient com l’interès per la recreació històrica també ha arribat amb força a casa nostra, una manera de viure la història i sentir que és part de tots i totes.

All Posts
×
_strk.push(['Page.didMount', function(){ var scriptTag = document.createElement('script') scriptTag.src = "//s3.amazonaws.com/downloads.mailchimp.com/js/signup-forms/popup/embed.js" scriptTag.setAttribute('data-dojo-config', "usePlainJson: true, isDebug: false") document.body.appendChild(scriptTag) var loadSignupLoader = setInterval(function() { if (window.require) { require(["mojo/signup-forms/Loader"], function(L) { L.start({"baseUrl":"mc.us16.list-manage.com","uuid":"741df16ac583cddf00d955174","lid":"864cb77dd8"}) }) clearInterval(loadSignupLoader) } }, 500) }])